Coca de carxofa cruixent

26 d'abril de 2020
Coca de carxofa cruixent

Ara que estem confinats a casa tinc temps de preparar nous plats, i com que fa temps que volia fer alguna cosa nova amb carxofes, i inspirant-me en les coques de recapte, he creat aquesta coca de carxofa, una mica diferent de la tradicional coca. La pasta és cruixent, fina, amb carxofes, pastanaga i pinyons, en una versió per a menjar en un parell de mossegades.

La pasta de la coca l’he fet amb una recepta del Marc Ribes, del Cuines de TV3, encara que en una versió molt plana.

Ingredients ( per a 2 coquetes)

  • 350 g de farina d’espelta
  • un polsim de sal
  • un polsim de sucre
  • 5 g de llevat premsat
  • 175 g d’aigua mineral
  • 20 g d’oli d’oliva verge extra, més oli per a fregir.
  • 2 carxofes
  • una branca de romaní i una de timó
  • 4 o 5 fulles de menta.

Preparació

  • Infusionem l’aigua mineral amb timó i romaní.
  • Pastem la farina, la sal, el sucre, el llevat premsat i 350 g d’aigua infusionada.
  • Quan estigui la massa gairebé feta, hi afegim l’oli (sense deixar que la massa absorbeixi tot el greix). La tapem amb un drap i la deixem reposar durant 40 minuts.
  • Un cop reposada, la tallem en quatre trossos iguals i els deixem reposar durant 30 minuts més. A continuació els aplanem amb un corró per donar-los forma de coca plana i de forma rectangular. Podem tallar les vores si no us queden massa rectes.
  • Hi afegim un rajolí d’oli per sobre. Ho deixem a la nevera durant 14 hores amb un paper de forn a sota i un drap a sobre.
  • Un cop passat el temps, les posarem en una safata amb una mica de farina a sota, i les coem al forn durant uns 8-9 minuts a 180 graus. Quedaran cruixents.
  • Ara prepararem el farcit: tallem les carxofes a làmines, no massa fines. Les enfarinem i les coen durant 2-3 minuts en una quantitat generosa d’oli. Les retirem i les posem sobre un paper absorbent, per tal de recollir l’excès d’oli. Han de quedar cruixent, no massa cuites.
  • Tallem una pastanaga amb un pelador, per tal d’obtenir làmines fines. Les posem 1 minut o menys a dins de l’oli que hem fet servir per a les carxofes. Retirem i deixem damunt un paper de filtre. Queden seques, bastant trencadisses, per la qual cosa val vigilar que no es trenquin massa.

Muntatge:

  • Es poden fer amb una única capa o en dos pisos. Jo n’he fet una de cadascuna, per provar, i es millor en una capa.
  • Posem una coca en el plat, i tirem un rajolí d’oli d’oliva i afegim la carxofa sobreposada , fins cobrir tota la suferfície. Afegim la pastanaga per sobre i uns quants pinyons. Acabem amb un altre rajolí d’oli i unes fulles de menta, per a donar aroma.

Aquesta coca de carxofa es pot menjar freda o calenta, segons el gust de cadascú. Jo recomano que sigui al menys tèbia.

Si us agraden aquestes coques o pastes amb verdures, podeu provar també el nostre milfulls d’espàrrecs, pernil i ou, o el milfulles d’espàrrecs i salmó.

També et pot interessar