Troncs de xocolata, del bosc al plat

21 de gener de 2020
Troncs de xocolata, del bosc al plat

Aquests troncs de xocolata que he batejat “del bosc al plat” inclouen uns troncs de nadal, en versió petita, que intenten recrear el fons d’un bosc: els troncs vells, les branques amb liquens, les petites flors de maduixes i les fruites de bosc…

En acabar-lo m’ha recordat un poema de Josep Vicent Foix:

És per la Ment que se m’obre Natura

A l’ull golós; per ella em sé immortal

Puix que l’ordén, i ençà i enllà del mal,

El temps és u i pel meu ordre dura.

Volia fer alguna versió especial d’un dolç que vaig preparar per la nostra Festa Major, i m’ha sortit aquest..

Ingredients:

Preparació dels troncs de xocolata:

  • Una tauleta de xocolata al 85% de cacau
  • 2 mangos
  • 2 iogurts de bona qualitat, o alternativament, 250 g de nata
  • fruits del bosc
  • flors de maduixes de bosc
  • pell de mandarina
  • una llima i una llimona
  • 4 cullerades de sucre
  • sucre morè, sucre blanc en pols, i pols de colorant alimentari daurat, per a la decoració.

Desfem la xocolata trencada a trossos al microones, mitjançant cops de 30 en 30 segons, i vigilant que no es cremi. Anem barrejant cada 30 segons, i treiem quan estigui líquida. També ho podem fer a bany maria.

Quan comenci a refredar i abans que solidifiqui, fem uns troncs, de la següent manera: agafem un paper de forn, el rebreguem una mica i l’estenem de nou; amb això aconseguirem una superfície una mica irregular, que ens servirà de base. A sobre hi posem una certa quantitat de xocolata líquida, i l’estenem amb una espàtula, per a que quedi una làmina mes o menys rectangular, i deixant els marges irregulars. Deixem refredar una mica, i abans que comenci a solidifica pleguem la làmina de xocolata amb el paper de cuina sobre ella mateixa, fins aconseguir una forma de tub. Deixem refredar en un lloc fresc. Jo n’he fet dues, per tenir dos troncs.

Mentre refreda, fem les decoracions:

En primer lloc preparem un bany maria invers: agafem un bol de boca ampla o un plat de sopa, hi posem aigua i glaçons, per a refredar l’aigua.

Ara tornem a desfer al microones la resta de la xocolata que ens ha sobrat, i la posem en una mànega de pastissos, amb una punta arrodonida. Abans que refredi, aboquem fils de xocolata sobre l’aigua freda del bol o el plat, donant-los forma de branques. Cal anar provant fins aconseguir-ne unes quantes. La xocolata solidifica immediatament en contacte amb l’aigua freda, de manera que amb una mica de pràctica podem fer les formes que vulguem. La deixem uns moments fins que estiguin prou solidificades, però no totalment rígides. Llavors les traiem, i amb molta cura els donem formes tridimensionals, apoiant-les sobre algun bol posat cap per avall, o un cilindre, per tal que semblin branquetes. Ho deixem refredar en un lloc fred.

Aquestes preparacions es poden guardar al congelador, dins d’una caixa, fins al moment de fer les postres.

Preparació del gelat de mango i iogurt:

Triturem la polpa de mango amb la batedora, afegint unes gotes de llimona o de llima, per a que no s’oxidi, i sucre al gust. Quan estigui el sucre ben incorporat, ho pasem a un bol i afegim el iogurt. Acabem de mesclar amb la batedora fins que tinguem una crema uniforme. Tastem i rectifiquem de sucre, si ho desitgem. Afegim una mica de pell de llima per a donar aroma.

Posar al congelador i deixar que es vagi fent el gelat de mango i iogurt. Necessita vàries hores, amb la qual cosa és millor preparar-ho tot al menys un dia abans del que es vulgui consumir. De tant en tant, barrejar una mica per a aconseguir la consistència de gelat i que no es formin cristalls massa grans.

Quan tinguem el gelat quasi quallat, l’agafem amb una cullera i farcim els troncs de xocolata que ja tindrem solidificats. Abans de farcir els troncs hem de treure el paper que hem utilitzat per a preparar-los.

Tornem a congelar els troncs de xocolata ja farcits per a que prenguin consistència.

Si us sobra gelat, el podeu guardar i fer alguna altra elaboració, com el nostre lassi de mango i llimona, o els polos de mango

Presentació del plat:

Posem els troncs de xocolata i gelat en un plat de postres, un sobre l’altre; a sobre dels troncs, posem una mica de sucre blanc en pols, una mica de pols daurat , i/o sucre morè. Cal posar-los ací i allà, imitant l’aspecte motejat que tenen els troncs caiguts d’un bosc.

Ara decorem les branques de xocolata amb una mica de pols daurat en algun punt de la branca, imitant els líquens que hi ha a les branques durant l’hivern. Posem aquestes branques de forma decorativa al costat dels troncs de xocolata.

Acabem de decorar el plat amb flors de maduixa de bosc, fulles de menta o semblants, i fruits del bosc. Podem acabar amb una mica de sucre en pols imitant la neu…

Postres: tronc de xocolata al bosc

Imprimir
Comensals: 2 Temps preparació: Temps cocció:

INGREDIENTS

  • Una tauleta de xocolata al 85% de cacau
  • 2 mangos madurs
  • 2 iogurts de bona qualitat, o alternativament, 250 g de nata
  • fruits del bosc
  • flors de maduixes de bosc
  • pell de mandarina
  • una llima i una llimona
  • 4 cullerades de sucre
  • sucre morè, sucre blanc en pols, i pols de colorant alimentari daurat, per a la decoració.

ELABORACIÓ

Preparació dels troncs de xocolata:

Desfem la xocolata trencada a trossos al microones, mitjançant cops de 30 en 30 segons, i vigilant que no es cremi. Anem barrejant cada 30 segons, i treiem quan estigui líquida. També ho podem fer a bany maria.

Quan comenci a refredar i abans que solidifiqui, fem uns troncs, de la següent manera: agafem un paper de forn, el rebreguem una mica i l’estenem de nou; amb això aconseguirem una superfície una mica irregular, que ens servirà de base. A sobre hi posem una certa quantitat de xocolata líquida, i l’estenem amb una espàtula, per a que quedi una làmina mes o menys rectangular, i deixant els marges irregulars. Deixem refredar una mica, i abans que comenci a solidifica pleguem la làmina de xocolata amb el paper de cuina sobre ella mateixa, fins aconseguir una forma de tub. Deixem refredar en un lloc fresc. Jo n’he fet 4, per tenir dos troncs per plat

Mentre refreda, fem les decoracions:

En primer lloc preparem un bany maria invers: agafem un bol de boca ampla o un plat de sopa, hi posem aigua i glaçons, per a refredar l’aigua.

Ara tornem a desfer al microones la resta de la xocolata que ens ha sobrat, i la posem en una mànega de pastissos, amb una punta arrodonida. Abans que refredi, aboquem fils de xocolata sobre l’aigua freda del bol o el plat, donant-los forma de branques. Cal anar provant fins aconseguir-ne unes quantes. La xocolata solidifica immediatament en contacte amb l’aigua freda, de manera que amb una mica de pràctica podem fer les formes que vulguem. La deixem uns moments fins que estiguin prou solidificades, però no totalment rígides. Llavors les traiem, i amb molta cura els donem formes tridimensionals, apoiant-les sobre algun bol posat cap per avall, o un cilindre, per tal que semblin branquetes. Ho deixem refredar en un lloc fred.

Aquestes preparacions es poden guardar al congelador, dins d’una caixa, fins al moment de fer les postres.

Preparació del gelat de mango i iogurt:

Triturem la polpa de mango amb la batedora, afegint unes gotes de llimona o de llima, per a que no s’oxidi, i sucre al gust. Quan estigui el sucre ben incorporat, ho pasem a un bol i afegim el iogurt. Acabem de mesclar amb la batedora fins que tinguem una crema uniforme. Tastem i rectifiquem de sucre, si ho desitgem. Afegim una mica de pell de llima per a donar aroma.

Posar al congelador i deixar que es vagi fent el gelat de mango i iogurt. Necessita vàries hores, amb la qual cosa és millor preparar-ho tot al menys un dia abans del que es vulgui consumir. De tant en tant, barrejar una mica per a aconseguir la consistència de gelat i que no es formin cristalls massa grans.

Quan tinguem el gelat quasi quallat, l’agafem amb una cullera i farcim els troncs de xocolata que ja tindrem solidificats. Abans de farcir els troncs hem de treure el paper que hem utilitzat per a preparar-los.

Tornem a congelar els troncs ja farcits per a que prenguin consistència.

Presentació del plat:

Posem els troncs en un plat de postres, un sobre l’altre; a sobre dels troncs, posem una mica de sucre blanc en pols, una mica de pols daurat , i/o sucre morè. Cal posar-los ací i allà, imitant l’aspecte motejat que tenen els troncs caiguts d’un bosc.

Ara decorem les branques de xocolata amb una mica de pols daurat en algun punt de la branca, imitant els líquens que hi ha a les branques durant l’hivern. Posem aquestes branques de forma decorativa al costat dels troncs de xocolata.

Acabem de decorar el plat amb flors de maduixa de bosc, fulles de menta o semblants, i fruits del bosc. Podem acabar amb una mica de sucre en pols imitant la neu…

NOTES

És un plat elaborat, i cal una mica de pràctica per a treballar la xocolata, però és molt entretingut. Es pot fer en diversos temps, i deixar-ho congelat tot fins al dia que vulguem servir-lo.

També et pot interessar