Què son els panadons ?.
Són elaboracions de pasta de pa farcida, de les terres de Ponent, que es mengen durant la quaresma i setmana santa.
Aquests farcits, dolços o salats, en diferents variants i noms, tenen una enorme presència a la zona mediterrània: panadons, panades, pastissets, panadetes, robiols, empanadilles, cocots valencians, cocarrois, crestes, panades balears, flaons de Morella i flaones de Figueres o de Torroella de Montgrí, cocs i coques de la Terra Alta, panutxos o tabaqueres de l’Alguer,..fins i tot casquetes, el nom més antic…una mateixa base, la pasta de pa amb diversos farcits, originària de cultures antigues i incorporada per sempre en la nostra cuina. ( la major part d’aquesta informació prové del llibre “Els cócs a la Terra Alta”, de Loreto Meix, d’Ed. Cossetània.)
En resum, si fem un passeig per les diverses zones, veiem que hi ha tantes formes i farcits com cuineres (informació extreta del llibre ” El gust d’un poble: els plats mes famosos de la cuina catalana”, de Jaume Fàbrega, d’Ed. Cossetània.).
Una mica d’història…
.De totes aquestes variants, casqueta és un dels noms registrats més antic, del primer llibre de receptes en català, el Llibre de Sent Soví. Sembla que el nom prové de la forma, la presentació en forma de casca o casquet, amb el farciment dins. En receptes medievals també es diu “ a la manera de casqueta”(1). També trobem el nom de panada, encara que la recepta és una mica diferent a l’actual.
Per tot això, és evident que aquestes pastes tenen un origen antiquíssim i que vam incorporar de cultures jueva o àrab; aquestes ja l’havien absorbit d’altres cultures més antigues, visigòtica, carolíngia, romana o grega, o de més enrere…
Els primers llibres de cuina europeus de l’Edat Mitjana són escrits en llengua àrab, i aquesta influència es nota prou bé en els primers receptaris medievals catalans. Els àrabs van aportar la llengua, la religió i els seus principis alimentaris, però també van agafar nous productes de les zones per on passaven, les tècniques i els plats, i les van estendre: sembla que entre elles hi ha les panades, pastissets, panadons, cocots; també incorporen l’ús d’espècies i fruits com la canyella, el celiandre, el gingebre, les panses i pinyons, la fruita, fresca i seca, els espinacs (2),..per això són la base de la major part dels nostres panadons actuals, els que fem a casa i que trobareu tot seguit.
(1). la major part d’aquesta informació prové del llibre “Els cócs a la Terra Alta”, de Loreto Meix, d’Ed. Cossetània.
(2): informació extreta del llibre ” El gust d’un poble: els plats mes famosos de la cuina catalana”, de Jaume Fàbrega, d’Ed. Cossetània.).
Com fer els panadons

.
Per fer la pasta dels panadons es necessita una massa base de pa, que es pot comprar directament en un forn o bé preparar-la a casa. Si la voleu fer a casa, seguiu les instruccions que s’indiquen per a fer la “massa base de pa“. Si compreu la massa en un forn, continueu la recepta començant directament per la “pasta de panadons”. Amb les quantitats indicades en sortirà 30 peces, aproximadament..
Massa base de pa:
Ingredients
- 100 g de farina de força (es compra al forn )
- 100 g d’aigua
- 25 g de llevat fresc (una pastilla; en venen en els supermercats o en forns )
- un pols de sal, i un pols de sucre
En un bol es barreja tot i es pasta entre 5 i 10 minuts. A continuació s’hi va afegint més farina de força, mentre es va pastant, fins que no s’enganxi als dits. Tapar la pasta amb un drap i posar-la prop d’un radiador o font de calor. Deixar reposar al menys 1 hora fins que augmenti bastant de volum. Aquesta pasta és la massa base de pa. També es pot fer amb l’ajut d’un robot de cuina.
Com s’ha indicat abans, es pot substituir per 250 g de pa cru comprat al forn.
Pasta de panadons:
Ingredients
-
6 ous
-
100 ml d’anís i 100 cl de licor estomacal (“Bonet” o semblant)
-
100 g de sucre
-
150 ml d’aigua, 2 pessics de matafaluga, una branca de canyella, 1 anís
estrellat. -
125 ml d’oli d’oliva
-
un sobre de llevat en pols, tipus Royal
-
1,5-2 kg aprox. de farina ( en sobrarà )
Preparació
Es fa bullir l’aigua amb la matafaluga, la canyella i l’anís estrellat. Es deixa refredar, i s’hi posa el llevat.
Tot seguit posar en un recipient gran la massa base de pa, els ous batuts amb el sucre, els licors, l’aigua aromatitzada amb les herbes ( i que ja porta el llevat), l’oli i un pessic de sal. Es barreja bé amb les mans i s’hi tira farina a poc a poc, incorporant-la, fins que la pasta de panadó no s’enganxi a les mans.
D’altra banda, sobre una taula o fusta s’hi posa una peça de roba gruixuda i a damunt un drap gran, si pot ser de cotó millor. S’enfarina el drap per sobre, i es posa la taula prop d’un lloc calent.
A continuació, es va agafant pasta de panadó per a fer boles, d’uns 50 g. Es treballen una mica i es posen sobre la taula, damunt del drap enfarinat, separant-les amb el mateix drap replegat, perquè en fermentar no s’enganxin l’una amb l’altra. Tapar-les amb un altre drap fi, i posar per sobre una peça de roba gruixuda, però que no pesi gaire, per a conservar el calor. Deixar reposar en un lloc calent de 3 a 5 hores, fins que hagi fermentat i pujat la pasta.

Elaboració dels panadons
Preparació dels diferents farcits i cocció.
Pels panadons de carabassa:

Pels panadons de poma:
Pels panadons d’espinacs:
Per fer la massa mare: En un bol es barreja tot i es pasta entre 5 i 10 minuts. A continuació s’hi va afegint més farina de força, mentre es va pastant, fins que no s’enganxi als dits. Tapar la pasta amb un drap i posar-la prop d’un radiador o font de calor. Deixar reposar al menys 1 hora fins que augmenti bastant de volum. Aquesta pasta és la massa base de pa. També es pot fer amb l’ajut d’un robot de cuina. Com s’ha indicat abans, es pot substituir per 250 g de pa cru comprat al forn. Es fa bullir l’aigua amb la matafaluga, la canyella i l’anís estrellat. Es deixa refredar, i s’hi posa el llevat. A continuació, es va agafant pasta de panadó per a fer boles, d’uns 50 g. Es treballen una mica i es posen sobre la taula, damunt del drap enfarinat, separant-les amb el mateix drap replegat, perquè en fermentar no s’enganxin l’una amb l’altra. Tapar-les amb un altre drap fi, i posar per sobre una peça de roba gruixuda, però que no pesi gaire, per a conservar el calor. Deixar reposar en un lloc calent de 3 a 5 hores, fins que hagi fermentat i pujat la pasta. També necessiten preparació prèvia. Es posen, tallats menuts, en un bol amb una mica de sal i sucre. Es deixen al menys una hora en repòs perquè perdin l’aigua que porten. Passat aquest temps s’escorren bé i es couen a la paella amb oli, una bona quantitat de panses i de pinyons.Panadons de poma, d'espinacs i de carabassa
Imprimir
INGREDIENTS
ELABORACIÓ
Tot seguit posar en un recipient gran la massa base de pa, els ous batuts amb el sucre, els licors, l’aigua aromatitzada amb les herbes ( i que ja porta el llevat), l’oli i un pessic de sal. Es barreja bé amb les mans i s’hi tira farina a poc a poc, incorporant-la, fins que la pasta de panadó no s’enganxi a les mans.
D’altra banda, sobre una taula o fusta s’hi posa una peça de roba gruixuda i a damunt un drap gran, si pot ser de cotó millor. S’enfarina el drap per sobre. Posar la taula prop d’un lloc calent.Elaboració dels panadons
Preparació dels diferents farcits i cocció:
Pels panadons de carabassa:
Pels panadons de poma:
Pels panadons d’espinacs:
1 comentari
Et felicito per aquesta estupenda entrada sobre panadons, de lo millor que he vist en molt temps.. m´encanta la marca que fas a fora fican un bocinet de poma o carbassa… una delicia per menjar tot l´any. La meva mare també els fa molt bons, pero no li acabo de treure la recepta, un vasito de ésto, harina la que admita…. Han d´estar de bons… gracies per compartir. Petons,