Guatlles amb bolets

23 d'octubre de 2019
Guatlles amb bolets

Les guatlles amb bolets son perfectes per a la tardor. Encara que es poden fer amb diversos tipus de bolets, en aquest plat hem utilitzat trompetes de la mort, aquestes que son tant negres com de gust intens.

La trompeta de la mort

Trompeta de la mort. De viquipèdia

La trompeta de la mort té molts noms: del llatí Craterellus cornucopioides, corde l‘abundància, o  del grec Cantharellus o sigui copa, o simplement trompeta, o vaqueta negrarossinyolic negrerossinyol negre, o orella d’ase, és un bolet comestible apreciat però no molt fàcil de trobar (només es troba a sòls amb pH àcid).

El seu aspecte gris quan està sec i negrós en ambient humit, fa que sigui rebutjat per molta gent, però la seva carn prima i fibrosa difícilment es podreix, per la qual cosa té diverses aplicacions culinàries: es pot consumir fresc, com acompanyament de carns o combinat amb l’arròs, o be seques en enfilalls , o també en pols com a condiment, ja que desprèn una olor que recorda la pruna i el seu gust és semblant a la trufa.

És pot confondre amb  la trompeta grisa (Cantharellus Cinereus), també comestible, però no amb cap espècie verinosa. Tota aquesta informació prové de Viquipèdia.

La recepta:

Ingredients per a 4 persones:

 • 4 guatlles
 • 200 g de trompetes de la mort
 • 1 ceba
 • optativament, una mica de brou; o be aigua
 • oli d’oliva
 • 1/4 de vas de conyac
 • sal i pebre
 • fruits secs per a fer una picada: ametlles i pinyons.

Elaboració

Per una banda, salpebrem les guatlles i les coem en una paella amb una mica d’oli per a que enrosseixin. No cal que estiguin cuites del tot. Les reservem.

D’altra banda, portem els bolets a ebullició durant uns minuts, per tal que vagin perdent la duresa i sigui més fàcil la cocció posterior. Els reservem i guardem un vas de l’aigua de la cocció.

En una cassola gran, sofregim en oli la ceba tallada fina, a foc suau, fins que caramel.litzi. Salem lleugerament. Hi afegim les guatlles, i de seguida hi tirem el glop de conyac . Deixem evaporar l’alcohol. Afegim la picada d’ametlles i pinyons, deixem coure una mica i tot seguit afegim les trompetes i l’aigua que havíem guardat. Continuem la cocció uns minuts més. Corregim de sal, si cal.

Quan la salsa de la cocció hagi reduït, afegim el brou (pot ser de pollastre o carn, o be vegetal), i ho deixem coure a foc mitjà durant uns 40 minuts. Amem comprovant de tant en tant la cocció fins que les guatlles estiguin ben cuites.

Abans de servir es pot deixar reposar una estona, o fins i tot, d’un dia per l’altre. En tot cas, servir calent.

Si us ha agradat, podeu veure aquesta altra recepta, la de guatlles en fulla de parra

guatlles amb bolets

Guatlles amb trompetes de la mort

Imprimir
Comensals: 4 Temps preparació: Temps cocció:

INGREDIENTS

 • 4 guatlles
 • 200 g de trompetes de la mort
 • 1 ceba
 • optativament, una mica de brou; o be aigua
 • oli d'oliva
 • 1/4 de vas de conyac
 • sal i pebre
 • fruits secs per a fer una picada: ametlles i pinyons.

ELABORACIÓ

Per una banda, salpebrem les guatlles i les coem en una paella amb una mica d’oli per a que enrosseixin. No cal que estiguin cuites del tot. Les reservem. D’altra banda, portem els bolets a ebullició durant uns minuts, per tal que vagin perdent la duresa i sigui més fàcil la cocció posterior. Els reservem i guardem un vas de l’aigua de la cocció. En una cassola gran, sofregim en oli la ceba tallada fina, a foc suau, fins que caramel.litzi. Salem lleugerament. Hi afegim les guatlles, i de seguida hi tirem el glop de conyac . Deixem evaporar l’alcohol. Afegim la picada d’ametlles i pinyons, deixem coure una mica i tot seguit afegim les trompetes i l’aigua que havíem guardat. Continuem la cocció uns minuts més. Corregim de sal, si cal. Quan la salsa de la cocció hagi reduït, afegim el brou (pot ser de pollastre o carn, o be vegetal), i ho deixem coure a foc mitjà durant uns 40 minuts. Amem comprovant de tant en tant la cocció fins que les guatlles estiguin ben cuites. Abans de servir es pot deixar reposar una estona, o fins i tot, d’un dia per l’altre. En tot cas, servir calent.

També et pot interessar