Avui el meu germà ens ha portat algunes fruites que ha collit aquest mateix matí…palo-santos, figues i… gínjols!
El ginjoler (Ziziphus jujuba) és un arbust o petit arbre, originari de la Xina tot i que es conrea en diversos països de la conca mediterrània des de temps molt antics.
El gínjol és de forma el·lipsoïdal o globosa, de color rogenc o marronós quan és madur. Els gínjols són rics en sucres i ucílags i contenen una important quantitat de vitamina C. Són apreciats pel seu valor nutritiu com a fruita, natural o ssecada. La manera de fer preparacions culinàries amb gínjols és similar a les que es fan amb la poma i també les prunes. És un dels fruits de la dieta mediterrània tradicional, havent estat mencionat per Herodot. El gínjol fou el símbol del silenci a l’antiga Roma. A la regió de l’Emília-Romanya es plantava un ginjoler a la zona exposada al sol per portar fortuna. Segons lini els gínjols eren molt apreciats com a laxatiu lleuger i es conservaven a l’abric de l’aire dins de caixes de fusta de faig o de til·ler.
Tot i que actualment el seu consum és molt reduït a les zones urbanes, encara és costum menjar gínjols a la tardor al Baix bre i Montsià, País Valencià, i a altres regions mediterrànies (Líban, Egipte, Tunísia, Egipte, Itàlia, Grècia,..). Amb el gínjol es pot preparar l’allioli de gínjol, molt adient per acompanyar verdures bullides.( informació extreta de Viquipèdia)
Els caquis o palosantos també son originaris d’Àsia, de Japó i Xina, i es van importar al segle XIX a Amèrica, i d’aquí cap a uropa. En les cases de pagès és prou habitual. Contenen carotè i criptoxantina, ambdós amb activitat de provitamina A. També tenen un alt contingut en vitamina C. La seva activitat antioxidant té efectes beneficiosos que disminuïxen el risc de determinades malalties degeneratives…El seu consum com fruita fresca és deliciós encara que també es pot consumir com melmelada, crema gelada, sorbet, flams, pastissos o begudes refrescants..
Els codonys i les magranes son prou coneguts de tothom, i ara estan en el seu millor moment..Així que en els propers dies farem algunes elaboracions d’aquestes fruites tant de tardor.