Faves a la catalana
Ara que arriba el temps de les faves, proveu de fer aquest plat tant típic.
Les faves a la catalana es feien tradicionalment amb carn de porc de “tupina” o “confitat”: quan es matava el porc, la llonganissa, la costella i el llom es coïa, fet a trossos, a la paella amb oli abundant i es guardava en tenalles o tupines, cobertes d’oli i afegint un pols de pebre negre. Així no s’assecava i es podia consumir en qualsevol moment.
La botifarra negra es posava sencera i sense coure, directament en una tenalla plena d’oli.
.

Faves a la catalana

Imprimir
Comensals: 4 Temps preparació: Temps cocció:

INGREDIENTS

  • 1,5 kg de faves desgranades;
  • 4 o 5 carxofes;
  • 4 talls de llonganissa;
  • 4 talls de costella de porc;
  • 4 talls de llom de porc;
  • 4 talls de botifarra negra;
  • 2 cebes tendres;
  • 2 alls tendres;
  • 2 branques de julivert;
  • 2 branques de menta;
  • 2 fulles de llorer;
  • 1 branca de timó;
  • 1/2 got de vi blanc;
  • 1/2 got d'aigua;
  • 1 got d'oli;
  • sal, pebre negre;
  • 1 pastilla de brou (optatiu);
  • maonesa amb all o sense all, per acompanyar.

ELABORACIÓ

Ara la podem preparar de la següent manera: posar una paella al foc amb l’oli i fregir en primer lloc la llonganissa i la costella, a foc suau, perquè si el foc és massa fort la llonganissa s’obre i es desfà. A mig coure s’hi afegeix el llom i una mica de pebre negre. Quan estigui tot cuit es treu del foc i es reserva. En una altra paella amb una mica d’oli s’hi cou la botifarra, també a foc lent, i es guarda.

Tot seguit es posa una olla gran al foc amb les faves, les carns (menys la botifarra que es posa més endavant) les carxofes, netes de les fulles dures, i tallades en 4 trossos, les cebes tallades en dos trossos, els alls, les herbes aromàtiques lligades totes juntes amb un fil, per poder-les treure més fàcilment en servir. Posar també l’oli de coure la llonganissa, el vi, l’aigua i la pastilla de brou (optatiu).

Salar, tenint en compte que si es posa pastilla, cal menys sal perquè aquesta ja en porta. Deixar-ho coure tot a foc suau entre mitja hora i una hora, més o menys, segons com siguin de tendres les faves. Uns 5 minuts abans d’acabar la cocció afegir la botifarra. Mentre cou, remenar les faves amb moviments de l’olla perquè si es remenen amb una cullera les faves es desfan. Si es cuinen la nit abans de menjar-les queden més bones.

NOTES

Aquest és un guisat molt complert i s'ha de servir com a plat únic, acompanyat de maionesa. Proveu de fer-lo; encara que sembli complicat per la quantitat d'ingredients, és fàcil i resulta molt bo..

A més d’aquest plat, en tenim molts més de tradicionals, com la cassola de setmana santa, el bacallà a la lleidatana o els panadons, entre altres.
Si vols veure les receptes típiques de Lleida, aneu a l’apartat de cuina de Lleida.

També et pot interessar

Deixa un comentari / Leave a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.