La fotografia de tons foscos, anomenada dark photo o mystic light als països angloparlants, o chiaroscuro, és una especialitat que en els últims anys ha anat prenent protagonisme.
Si viatgeu per internet, veureu webs de cuina amb les imatges son fosques, il.luminades només per algun punt de llum, o amb moltes llums i ombres, amb textures ben marcades i moltes vegades amb fons de materials vells o antics, alguns inclús “descuidats”, que han estat especialment preparats per a donar un ambient dramàtic i molt interessant.
Per aconseguir aquest aspecte, s’utilitzen plats i atrezzo volgudament fosc, com per exemple plats metàl.lics enfosquits, o llaunes velles, fustes gastades, i fons també foscos. Entre aquest aspecte gris i fosc destacarà el plat que volem presentar, i que normalment és el que es troba a la zona il.luminada de la imatge.
Una fusta vella és perfecta. Si no en tenim, sempre podem comprar-ne una de nova i envellir-la artificialment, amb un punxó, un martell i una mica de pintura d’estil rústic. Si volem envellir una safata, no la busqueu d’acer inoxidable, sinó alguna d’antiga, que sigui fàcil d’oxidar, i la deixeu uns dies a cel ras, mullant-la prèviament i afegint-hi fulles seques, per exemple.
Encara que si ens trobéssim el menjar en un plat rovellat no ens el menjaríem, amb aquestes imatges s’aconsegueix destacar els aliments.
També s’usa la tècnica de deixar restes del menjar al voltant del plat: molles, culleres amb restes de crema, plats a mig menjar i tovallons o estovalles arrugades. Personalment no és que m’emocioni una imatge d’aquest tipus, però si s’usa amb molta moderació dóna interès a la fotografia.
Equip necessari
Per a la dark photo, a més del plat i l’atrezzo, la càmera i l’objectiu, necessitarem un trespeus, ja que en disposar de poca llum necessitarem augmentar el temps d’exposició. El trespeus facilita també l’enfocament.
Per a la base, el que hem dit abans: una llauna, una fusta vella o fosca, situada damunt d’una taula, ja ens servirà. Afegim un fons fosc, a poder ser negre i mat, que no reflexi la llum. Si disposeu d’una caixa de llum, millor, ja que es pot controlar millor la il.luminació. Si no tenim la caixa, unes làmines de cartró pintades de negre o de goma escuma negra que trobareu en les llibreries grans.
Il.luminació
Busquem un únic punt de llum: una finestra, un focus o un flash situat en un costat, que il.lumini el menjar o el plat. Cobrim els altres costats amb làmines fosques, i si es pot també la part superior. Cal anar jugant amb la llum, fins que el fons quedi completament a les fosques, i la llum es dirigeixi cap al lloc que volem destacar.
Encara que no hageu provat mai aquesta tècnica de la dark photo, veureu que és molt entretinguda i que aprendreu molt sobre la qualitat de la llum.
Jo ho ha provat alguna vegada, i en podeu veure el resultat entre aquestes línies. També en podeu veure alguna altra a la nostra entrada de figues al vi d’oporto caramelitzat.

Taula amb l’atrezzo per a una foto fosca