Amb aquesta pàgina dedicada a la cuina medieval intentarem recuperar alguns plats típics de la zona mediterrània en temps medievals, per tal de provar les menges oblidades, i recordar altres que han perdurat fins als nostres dies.. Les imatges són dels plats que anirem elaborant.
També hi trobareu una mica d’història, al final de la pàgina, i referències a textos antics dedicats a la cuina, en les entrades.
-
Recuperant un plat de les cartoixes d’Escaladei i Montalegre, les boles de Pasqüa: L’arribada de l’ordre cartoixana a Catalunya, al lloc…
-
La búrnia de figues que descriu el cuiner Mestre Robert en el text medieval del Libre de Coch, és una mena…
-
Una de les salses més conegudes de la cuina medieval és l’alidem, una salsa que s’obté abocant ous o rovells batuts…
-
Els torrons, un dolç medieval d’origen més antic… . A Catalunya hi ha constància del consum de torrons per Nadal i…
-
Ara que s’apropa el Nadal estic recopilant informació sobre les celebracions d’aquestes festes a l’Edat mitjana, per tal de completar una…
-
El passat dimarts, el meu germà ens va portar bledes..no és que ens agradin molt, però les vam guardar a la…
-
Aquesta recepta medieval és del Libre de Sent Soví; i es diu aixi, ginestrada o genestrada, perquè el seu color groc…
-
Després d’un parell o tres de dies de maceració, el piment o hipocràs que vam preparar es filtra varies vegades amb…
-
El piment és un vi dolç aromatitzat, molt consumit en l’època medieval, nomenat també clarea, clareia, pimenta de clareia, hipocràs, giroflat,..Se’n…
-
Al libre de Sent Sovi, els “ffrexols” són preparacions que es fan amb farina i diverses matèries aromatitzants; són una variant…
-
El resultat del mató de la recepta del dia anterior…Si voleu conèixer més coses d’aquesta menja, llegiu aquest article de Jaume…
-
Al primer receptari català medieval, el llibre de Sent Soví, ja trobem una recepta del popular “mató”, un dels postres més…
-
El “Llibre de doctrina per a ben servir, de tallar y del art de coch cs (ço es) de qualsevol manera,…
-
Els confits , els dolços, eren tant apreciats en l’època medieval com en els nostres dies; els camarlencs dels reis s’encarregaven…
-
La setmana passada, una conversa amb una amiga ens va fer recordar que ja fa anys, els dies d’abstinència, a la…
-
A partir d’avui trobareu un nou espai en aquest web, dedicat a la cuina de l’edat mitjana. Recuperarem alguns plats típics…
Una mica d’història..
La cuina medieval, des del segle V fins el segle XV, incloïa un conjunt d’hàbits alimentaris i formes de cuinar, dels que molts han perdurat fins ara i són la base de la nostra dieta actual, mentre que altres no han sobreviscut al canvi de costums dels últims segles i han estat oblidades per les nostres cuineres..
Els aliments principals
Per això la cuina de la noblesa era més oberta a les influències forànies que la de la resta de la població. Cada nivell de la societat imitava el nivellque estava per sobre d’ell i així les innovacions es van anar estenent.
Salses i espècies
Les prohibicions
el consum de carn quedava prohibit durant una tercera part de l’any per a la majoria dels cristians, i també de productes animals, incloent ous i làctics (però no el peix), que estaven prohibits durant la quaresma. A més s’ha d’afegir el dejuni obligatori abans de prendre l’eucaristia. I hi havia molts altres dies de dejuni reglamentat …