Cuina japonesa

18 de maig de 2020
Cuina japonesa

Fa un parell de mesos em van regalar un llibre de cuina japonesa que porta per títol Cuina oriental. És un llibre de plats principalment japonesos, però també es poden trobar d’altres cultures asiàtiques, per aixó el seu nom.

El llibre “Cocina oriental” editat per Oberon, d’Anaya, és d’en Hung Fai Chiu Chi, un cuiner que va nèixer a Hong Kong, que va viure al Japó i que va venir cap aquí éssent un nen. Per això coneix be les cuines d’aquí i d’allà..Pel que explica, ha treballat i ha ajudat a crear diversos restaurants, i realment és un gran divulgador. També ha sortit per la televisió, a Canal Cocina.

El llibre és molt interessant, escrit amb una mica d’humor, i té una part d’història de la cuina asiàtica, una part de tècniques culinàries i un munt de receptes amb imatges molt boniques i explicades amb detall, de manera que qualsevol que tingui una mica d’interès i uns materials bàsics per cuinar, podrà introduir-se en aquestes altres cuines.

Si busqueu els típics plats xinesos no els trobareu; n’hi ha, si, però amb el sabor d’en Hung Fai, amb tocs de fusió. En fi, un llibre molt recomanable.

Per que fa a la recepta, n’he provat dues: el temaki, en forma de con, i una d’uramaki, una versió de maki on l’alga està pel mig i el farcit per dins i per fora. He fet versions amb els ingredients que tenia per casa..el propi autor ja diu que cal experimentar. Per ser la primera vegada, m’ha quedat prou be. Al menys el gust estaba bo. Ja aniré perfeccionant la tècnica.

Ingredients:

  • Alga nori
  • Arròs de sushi
  • 6 gambes i 2 llangostins
  • una pota de pop , ja cuita
  • 1 alvocat
  • salsa de soia
  • wasabi
  • 2 cullerades de maionesa

En primer lloc cal preparar l’arròs seguint la recepta que detalla l’autor, el sushi-meshi. Cal fer-la amb cura per tal que l’arròs quedi glutinós però no enganxat. No l’explico; és elaborat, però ho podeu buscar per internet o comprar el llibre.

Preparació de l’uramaki:

En primer lloc es preparen els ingredients que no son l’àrròs: es talla una part del pop a làmines fines i una altre en tires; es tallen també a tires les cues de 3 gambes prèviament cuites i pelades; de l’alvocat es tallen làmines fines i es posen unes gotes de vinagre d’arròs o de llimona per a que no ennegreixi. Una part de l’alvocat es pot tallar també a tires ( 2 o 3 ).

Es posa una làmina de film de cuina sobre l’esterilla makisu; tallem una làmina d’alga nori per la meitat i la col·loquem sobre l’esterilla amb el film. Cobrim l’alga amb una capa d’arròs sushi-meshi ( per agafar-lo i que no se’ns enganxi a les mans cal mullar-les una mica amb aigua, però només una mica).

A continuació cal donar la volta al conjunt: es fa plegant la part de l’esterilla lliure sobre la preparació, com si tanquéssim un llibre, se li dona la volta i es torna a obrir; el sushi queda a sota i l’alga a sobre.

A continuació farcim la part del mig de l’alga a lo llarg, amb tires de gambes, pop i alvocat. I ara ve la part complicada: hem de tancar la làmina sobre si mateixa, fent un rulo, mitjançant l’esterilla..es tota una tècnica. Cal fer-ho de manera que quedi un cilindre de sushi per fora amb l’alga i el farcit per dins.

Seguim: ara cobrim la part superior del cilindre amb làmines d’alvocat i de pop, sobreposades una mica. Tornem a presionar amb l’esterilla per compactar de nou el cilindre, ara per a que quedi enganxat el que hem posat a sobre, i finalment tornem a obrir l’esterilla. Ens ha de quedar un cilindre.

El següent pas és tallar el cilindre en trossos regulars amb un ganivet ben esmolat (és important), de davant cap a darrera i amb un sol tall, si pot ser, perquè sino es desenganxa l’arròs. I ja ho tenim.

El temaki és més fàcil:

Tallem una làmina d’alga per la meitat ( ens sortiran dos temaki). Posem l’alga sobe el palmell de la ma, i amb l’altra anem posant en un dels costats una certa quantitat de sushi-meshi ( recordem: és l’arròs). Afegim una mica de maionesa, i les dues meitats d’un llagostí col.locades de forma decorativa, sobresortint una mica per dalt; posem també dues làmines d’alvocat; si ens ha quedat una mica de pop li podem posar també per dins.

Ara ja podem tancar, com per fer un cucurutxo amb l’alga, i segellem els extrems mullant una mica l’alga. Es pot decorar amb sèsam, si en teniu.

Tots dos plats es porten a taula acompanyats de gingebre, salsa de soia en un tassó, i una mica de wasabi, com la major part d’aquest tipus de plats de cuina japonesa.

En el web tenim un parell més de receptes d’inspiració japonesa: unes postres de te matcha, i uns bombons, que van sortir molt bons.

També et pot interessar