Crema de ceps de festa

25 de desembre de 2010
Crema de ceps de festa
Els ceps, bolets per excel·lència de la cuina catalana, es poden trobar frescos o secs durant tot l’any, i per això podem preparar una magnífica crema de ceps de festa, que sorprendrà a tots. Es recomana no abusar-ne, perquè omple bastant.

Ingredients:

  • ½ kg de ceps
  • 1 porro
  • 1 patata mitjana
  • 150 ml de crema de llet
  • 75 g de mantega
  • 600 ml d’aigua
  • 1 cullerada de farina
  • sal

Elaboració:

Bullir els ceps: posar a bullir aigua en un pot, i quan arrenqui el bull, tirar els ceps tallats a trossos grans. Quan arrenqui de nou el bull, retirar-ho del foc i colar els ceps amb un colador. L’aigua es llença. Apartar-los de moment.
Pelar les patates i tallar-les a trossos.
Del porro, tallar la part verda i deixar només la part blanca; treure les dues primeres capes i tallar-lo a trossos petits.
En una cassola, posar la mantega i deixar-la desfer; afegir la patata i el porro que hem tallat. Fregir uns 3 minuts remenant, i a continuació afegir una cullerada de farina i  fregir un minut més.
A continuació, afegir els ceps que havíem reservat, el mig litre d’aigua i una mica de sal , i deixar-ho coure entre 15 i 20 minuts, remenant de tant en tant, fins que es vegi prou cuit ( normalment depèn de la varietat de patata que utilitzem).
Apartar del foc, passar-ho tot per la batedora, i posar la crema de llet freda. Rectificar de sal, si cal. Servir calent.

Crema de ceps de festa

Imprimir
Comensals: 4 Temps preparació: Temps cocció:

INGREDIENTS

  • ½ kg de ceps
  • 1 porro
  • 1 patata mitjana
  • 150 ml de crema de llet
  • 75 g de mantega
  • 600 ml d'aigua
  • 1 cullerada de farina
  • sal
  • caviar per a decorar, optatiu.

ELABORACIÓ

Bullir els ceps: posar a bullir aigua en un pot, i quan arrenqui el bull, tirar els ceps tallats a trossos grans. Quan arrenqui de nou el bull, retirar-ho del foc i colar els ceps amb un colador. L’aigua es llença. Apartar-los de moment.
 
Pelar les patates i tallar-les a trossos.
Del porro, tallar la part verda i deixar només la part blanca; treure les dues primeres capes i tallar-lo a trossos petits.
En una cassola, posar la mantega i deixar-la desfer; afegir la patata i el porro que hem tallat. Fregir uns 3 minuts remenant, i a continuació afegir una cullerada de farina i  fregir un minut més.
 
A continuació, afegir els ceps que havíem reservat, el mig litre d’aigua i una mica de sal , i deixar-ho coure entre 15 i 20 minuts, remenant de tant en tant, fins que es vegi prou cuit ( normalment depèn de la varietat de patata que utilitzem).
 
Apartar del foc, passar-ho tot per la batedora, i posar la crema de llet freda. Rectificar de sal, si cal.Servir calent.
 

NOTES

Si es vol fer més festiu es pot decorar amb una mica de caviar. En la imatge, es presenta una petita quantitat en una copa petita, com a aperitiu.

Ja l’heu provat i us ha agradat? Llavors us encantarà també l’aperitiu dels profiterols  farcits amb cep i pernil.
I si en voleu saber més, mireu a la Gastroteca, on es descriuen les seves propietats nutritives:

Els ceps són principalment aigua, fibra, vitamines i minerals, ja que no aporten gens de greix i pocs hidrats de carboni. … A més, els bolets són una de les poques fonts no marina de iode, essencial per la síntesi de les hormones tiroïdals. Són beneficiosos també pel seu contingut en fòsfor, necessari per la formació d’ossos i dents, i ergosterol, un compost que es transforma en vitamina D, que afavoreix una correcta absorció del calci.

També et pot interessar

Deixa un comentari / Leave a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.