Conserva de tomata

31 d'agost de 2021
Conserva de tomata

Aquest mes d’agost disposem de moltes tomates de l’hort de mon germà, i com que no en podem menjar tantes n’he fet conserva, una conserva de tomata clàssica, feta només de tomata a trossos amb el seu suc, i una altra variant dolça que he fet per primera vegada.

De la conserva dolça, o confitura de tomata, només n’he fet tres petits pots, i està aromatitzada amb vainilla. És per a combinar amb formatges.

Ingredients i elaboració:

Per a la conserva:

  • 5 kg de tomates madures
  • aigua pel bany maria

També necessitarem pots de conserva amb les seves tapes.

Només cal esterilitzar prèviament els pots de conserva i les seves tapes, escaldar durant 20 segons les tomates per a poder pelar-les fàcilment, i posar-les tallades a trossos grans en els pots, empenyent be per a que no quedi aire dins. Omplim be els pots deixant només una mica d’espai sota de la tapa, però molt poc.

Tanquem hermèticament, i esterilitzem al menys durant 20-25 minuts.

Guardem la conserva en un lloc fresc, amb els pots cap per avall.

Ingredients per a la confitura de tomata:

  • 1 kg de tomates madures
  • 300 g de sucre morè
  • una branca de vainilla

Igual que amb la conserva, esterilitzem els pots i escaldem la tomata per a treure la pell

A continuació, tallem la tomata a trossos petits, treient les llavors prèviament.

Les posem al foc en una cassola, afegim el sucre i deixem coure a foc lent, remenant de tant en tant. En els primers minuts anirà sortint molta aigua, però després es va evaporant i comença a caramel.litzar. En aquest punt cal remenar sovint, ja que si no es fa, la tomata s’enganxa al fons del pot i es crema. Cal anar coent fins que tota l’aigua hagi desaparegut i la confitura agafi consistència. El temps de cocció variarà segons la quantitat d’aigua de les tomates, entre 1 hora i 1 hora i 20 minuts, aproximadament.

Quan ja tinguem el punt de confitura, la repartim en els pots vigilant que no quedi aire dins, i esterilitzem com és habitual.

També et pot interessar