Arròs de llamàntol

8 de novembre de 2012
Arròs de llamàntol

Aquest arròs amb llamàntol com a marisc principal és extraordinari: la mare el va començar a fer ja fa uns anys; el vam trobar a internet , a una pàgina de pescadors de l’Escala -perquè nosaltres som de terra endins, de Ponent- i en va fer una versió seva. Aquesta versió es va convertir en un dels millors plats de festa de casa. 

Ens va agradar a tots, tant als nens – que ara ja son més o menys adults- com els grans.  Seguint la recepta i amb una mica de carinyo no et pots equivocar.

Ingredients (4 persones)

Pel brou:
  • un porro;
  • una pastanaga;
  • una ceba;
  • una tomata;
  • una fulla de llorer;
  • 1/2 cap de rap petit;
  • 4 galeres;
  • 500 g de peix de roca;
  • 2 litres d’aigua;
  • oli, sal.

Per l’arròs:

  • 400 g d’arròs;
  • 1 llamàntol de 500 g;
  • una ceba;
  • una tomata;
  • un all (opcional);
  • una nyora;
  • una sípia bruta;
  • un calamar;
  • unes cloïsses o musclos;
  • una copa de conyac;
  • una cullerada petita de pebre vermell; julivert, oli, sal.

Preparació del brou:

Sofregir les verdures en una olla amb un raig d’oli,afegir el peix, ofegar i posar-hi l’aigua. Bullir 30 minuts.

Preparació de l’arròs:

En una cassola (millor que en una paellera) posar a coure l’oli i la ceba tallada petita. Quan estigui daurada afegir la tomata ratllada; un cop sofregit posar-hi el llamàntol tallat a trossos: la cua a rodanxes, el cap per la meitat i les pinces apart. Coure fins que el llamàntol es torni vermell; tirar-hi el conyac i flamejar fins que s’evapori l’alcohol.

Afegir la sípia i el calamar, coure 5 minuts més i posar-hi la polpa de la nyora (estovada en aigua calenta), la melsa de la sípia, i després d’un minut el pebre vermell.

Fer una picada amb l’all, el julivert i el safrà i posar a la cassola. Tot seguit posar el brou en una proporció d’una part d’arròs i 4 de brou, si es vol caldós. Deixar bullir 5 minuts, i ja es pot posar l’arròs i deixar coure 10 minuts a foc fort.

Reduir una mica el foc, afegir les cloïsses i coure 10 minuts més. Treure del foc, deixar reposar 5 minuts i ja es pot servir. Queda boníssim!!

Aquest arròs es pot fer sec posant-hi menys brou amb la proporció de una part d’arròs i 3 de fumet. Nota: en la nostra recepta no hi ha all , però s’hi pot posar..

Si us agraden els arrossos, proveu també l’arròs negre, el de carreretes i llenegues, o el rap, d’escamarlans i carxofes.  A mi, com que l’arròs m’agrada de totes formes (menys el dolç, l’arròs amb llet),  qualsevol plat d’aquests em fa feliç..

També et pot interessar

Deixa un comentari / Leave a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.