Aquest arròs de carreretes, i alguna llenega, és molt senzill de fer i surt molt saborós. És una recepta originària del Pallars, un dels llocs on podem trobar aquest bolet petit i aromàtic.
Les carreretes o Marasmius oreades de nom cièntífic, del grec marasmós, «extremament prim», i Oreiádes, «nimfes de les muntanyes», és un bolet de carn molt prima, amb un barret de color crema, de cama alta i tenaç, i que forma grans grups en els prats de muntanya . Antigament s’associaven a les fades i les nimfes, d’aquí ve el seu nom llatí.
El nom carretera ve del fet que es crii formant files o corrues (segons Coromines), o ‘sèrie de coses disposades una a continuació de l’altra’. També se’l coneix com cama-sec, carrerola, corriola, carrioleta, corretjola, clavellola, rengleret, moixerdina/moixeriga, moixarnó de prat o fals moixernó, que no s’ha de confondre amb el moixernó.
És un comestible excel·lent i s’utilitza en la cuina per acompanyar guisats de carn, per a fer arrossos, en truites, o fins hi tot amb sopes . Es consumeix fresc i també sec.
I aquí teniu la recepta de l’arròs de carreretes:
Ingredients per a 4 persones:
- 400 g d’arròs
- 300 g de carreretes fresques
- 3 llenegues
- 4 talls de costella confitada
- 4 talls de llonganissa confitada
- Greix del confitat
- 1 ceba
- 1 l d’aigua
- Sal i pebre.
Elaboració
Tallem la ceba molt fina i la posem a sofregir en una paella amb una mica del greix del confitat. Si no tenim confitat es pot fer també amb oli d’oliva.
Quan estigui daurada, afegim la llonganissa i la costella tallades a talls petits. Deixem coure fins que quedin rossejades, i salpebrem. Ara afegim l’aigua, i quan començi a bullir, posem les carreretes, prèviament escaldades ( per facilitar la cocció), i les 3 llenegues que tenia, tallades a talls fins. Quan el líquid hagi disminuït aproximadament un terc, posem l’arròs i el deixem coure uns 18-20 minuts.
Al Pallars s’afegeixen mongetes cuites als últims minuts. Jo no les he posat perquè no en tenia, però son un bon complement.
Si us agrada l’arròs també podeu trobar altres receptes d’arrossos en el nostre web, com l’arròs de llamàntol, l’arròs negre o el de rap, escamarlans i carxofes. També en trobareu un en forma d’amanida, el de Thai negre.
I si us agraden els bolets, també els trobareu en moltes altres receptes. Poseu Bolet al buscador del web i feu entrar.
Tallem la ceba molt fina i la posem a sofregir en una paella amb una mica del greix del confitat. Si no tenim confitat es pot fer també amb oli d’oliva. Quan estigui daurada, afegim la llonganissa i la costella tallades a talls petits. Deixem coure fins que quedin rossejades, i salpebrem. Ara afegim l’aigua, i quan començi a bullir, posem les carreretes, prèviament escaldades ( per facilitar la cocció). Quan el líquid hagi disminuït aproximadament un terc, posem l’arròs i el deixem coure uns 18-20 minuts. Al Pallars, d'on prové aquesta recepta, s'afegeixen mongetes cuites als últims minuts. Jo no les he posat perquè no en tenia, però son un bon complement.Arròs de carreretes
Imprimir
INGREDIENTS
ELABORACIÓ
NOTES