Avui hem preparat uns aperitius de festa molt fàcils de fer i que em recorden als “pintxos” que serveixen per allà al País Basc.
Pintxo d’olives farcides:
aperitius de festa
ImprimirINGREDIENTS
- Olives grosses, millor sense pinyol;
- anxoves de l'Escala;
- cebes petites, tipus baby;
- ravenets;
- tomata;
- una cullerada gran de sucre;
- oli d'oliva
- escuradents decoratius
ELABORACIÓ
Posem les cebes tallades a rodanxes en una paella amb oli i el sucre, a foc lent, per tal que caramel.litzin. Retirem del foc. Partim les olives per la meitat. Si son amb pinyol el traiem. Tallem a rodanxes els ravenets, i la tomata la tallem a rodanxes de manera que quedin com mitges llunes (veure imatges) Ara fem el muntatge : posem mitja oliva cap per amunt; damunt una rodanxa de ceba confitada, una rodanxa de ravenet, una anxova cargolada, una altra rodanxa de ceba confitada i tanquem amb l’altra meitat de l’oliva. Agafem l’escuradents, i hi clavem primer la tomata i després tot el pintxo que hem fet. Es poden servir de dos en dos en un platet de tapes, o bé tots junts en un bol o safata rodona.
Pintxo de patata baby i salmó:
Ingredients:
- patates petites;
- formatges de 2 o 3 tipus: de cabra, tou de fruites i roquefort, per exemple;
- mig vas de crema de llet;
- salmó fumat;
- ous de guatlla;
- oli d’oliva aromatitzat amb alguna herba..
Elaboració:
Coem les patates amb la pell, en una cassola amb aigua, durant uns 10 minuts. Quan siguin cuites, les retirem del foc i les passem per aigua freda. Deixem assecar.
Ara preparem la crema de formatge: Ratllem els 2 formatges suaus que haguem triat ( el de cabra i el de fruites, en el meu cas) i els mesclem amb la crema de llet. Batem la mescla fins a obtenir una crema untuosa i uniforme.
Coem també els ous de guatlla en un cassó amb aigua, durant 2 minuts, i reservem.
A part, tallem el salmó a rectangles allargats.
Muntatge del pinxo:
Tallem les patates per la meitat, i buidem una mica del centre de cada meitat amb una cullereta de postres. Reservem la patata que hem tret per una altra elaboració. Posem les meitats amb la part tallada cap per amunt, en una safata decorativa. Omplim la patata amb la crema de formatge, i a damunt hi posem una mica d’ou de guatlla tallat a quadradets i la làmina de salmó cargolada sobre si mateixa, de forma decorativa. Acabem amb unes gotes d’oli aromàtic. Clavem un escuradents al mig de cada pinxo.
Vasets de crema de formatge i patata:
Ingredients:
- la patata bullida que ens ha sobrat del pinxo anterior;
- formatge roquefort ( o un altre si el trobeu massa fort)
- crema de llet
- tomàquet i ravenet tallats a cubs petits
- ou de guatlla tallat a talls petits
- caviar roig o succedani.
Mesclem bé la patata amb el formatge i una mica de crema de llet fins a obtenir una mescla homogènia, no massa espessa. Repartim en uns vasets fins a cobrir la meitat del vaset. Afegim el ravenet , el tomàquet i l’ou de guatlla a sobre, i acabem amb una mica de caviar roig.
Servir acompanyat d’una cullereta.
Si voleu preparar més aperitius de festa, també podeu veure la copa de crema de ceps de festa, els profiterols de ceps i pernil, o l’aperitiu de formatge, pistatxo i mores, entre altres.