Qui som

MIRANT ENRERE: ELS ORÍGENS DEL BLOG

Aquest bloc conté les receptes de la meva mare i les meves, il·lustrades amb les imatges dels plats. Molts d’ells són típics de la cuina de Lleida i altres de més enllà. Tots els plats han estat provats per família i  amics, i son bons; alguns, fins i tot magnífics.

Se’ns esmolen les dentetes /quan la mare fa croquetes./Ben rosses i cruixidores,/no te’n menges, en devores.

Miquel Martí i Pol

 

Vam començar el desembre de 2011, per a recollir en text totes les receptes de casa, algunes procedents del saber culinari familiar, i altres perfeccionades durant anys en la cuina de casa, amb la intenció de fer-les accessibles a tots els membres de la família..La meva afició a la fotografia va fer la resta: inicialment feia les imatges dels plats sobre els fogons de la cuina, sobre la cassola coent al foc, just abans que passés a mans (i boques) dels nens i grans de la casa; més endavant hem anat perfeccionant la tècnica, llegint molt i adquirint estris i materials per a la cuina i la fotografia dels plats.

PER QUÈ “CUINA A LA VORA DEL FOC”?

 

A casa, sempre hem tingut foc, llar de foc a la cuina. En les cases de qualsevol poble no hi podia faltar el foc; era com un element natural, omnipresent, imprescindible: donava escalfor en temps en que no existien les calefaccions, servia per cuinar, per recollir les converses… la vida al voltant del foc.

El primer foc que vaig veure era a la casa dels padrins ( ara en diuen els avis..), i em semblava enorme: al mig de la cuina, cadires al voltant, el foc encès amb l’olla bullint, torrant el pa de l’esmorzar, escalivant el pebrot,..i quan hi anàvem, menjàvem sobre el foc!, perquè el meu padrí va tenir la gran idea de construir una taula de fusta molt especial: enlloc de quatre potes cap a terra, en tenia dues d’horitzontals que encaixaven sobre uns forats de la llar de foc, de manera que la taula quedava com suspesa sobre el foc, i el tauler deixava, però, prou espai per a que el foc pogués cremar. Era com si tinguéssim la calefacció als peus. Jo era molt petita, però en tinc un record inesborrable.

I de les nits encara recordo els contes a la vora del foc de la tieta…

A casa nostra la cuina també tenia llar de foc. Ocupava tot un angle de la cuina, i hi fèiem vida al voltant, sobretot a l’hivern. En recordo els esmorzars, els jocs amb les brases, els berenars  veient el moviment del foc..no puc deslligar el foc del menjar de casa..

I quan vam modernitzar la casa, en la que encara visc, la cuina va canviar de lloc i va desaparèixer el vell foc…però la mare en va fer construir un de nou!. No era ben be un foc a terra, sinó que el vam fer elevat, perquè havia de servir per cuinar, ja que la brasa és la forma de cocció preferida en el nostre dia a dia..
I com que la mare trobava encara a faltar el foc a terra, fa pocs anys vam instal.lar una nova llar de foc a la sala, molt gran i quasi minimalista…que ocupa de nou el lloc principal de la casa. Què bé que s’hi està a l’hivern al costat.

No podem deslligar el menjar i la cuina del foc, ho portem imprès a la memòria… Per això, “Cuina a la vora del foc”.

El meu esperit viu com la flama, de devorar la matèria.

Joan Puig i Ferreter

ADÉU, MARE…

El primer dia de gener de 2019, ens va deixar la nostra cuinera, la meva mare. La trobem molt a faltar…

En reconeixement a la seva gran capacitat com a cuinera, vam fer aquest bloc, per a que tota la família i els amics poguéssim gaudir dels seus plats. A partir d’ara, continuarem  amb el seu llegat gastronòmic amb noves receptes, moltes que encara teniem per publicar, i altres que anirem incorporant..

QUÈ TROBAREU EN AQUEST BLOG

Aneu a l’apartat  “Què hi trobareu” per saber-ho tot…

ENS HEM CANVIAT DE LLOC

La darrera setmana de novembre de 2017 vam trasplantar aquest blog a un nou bancal amb una terra més lleugera, més flonja, més lliure…esperem que el vell arbre prengui una nova embranzida.

Cantem plantant, plantem cantant./que tot és vida./Els bons plançons, amb uns bons cants,/fan més florida./…

Joan Maragall

COPYRIGHT-DRETS D’AUTORIA

Llicència de Creative Commons

Aquest bloc “Cuina a la vora del foc”, de R. Cabiscol està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Els permisos d’aquesta llicència són aquí sota:
Podeu :
Compartir-copiar i redistribuir el material segons els termes següents:

Les imatges i receptes son propietat de les autores del bloc, estan registrades. En cas de dubte, demaneu-nos permís.

CONDICIONS D’US DEL BLOG

Trobareu totes les condicions legals i més informació a: