Volums, capacitats i pesos en la cuina

9 de desembre de 2017
Volums, capacitats i pesos en la cuina
Per començar, les equivalències bàsiques:
  • 1 cc (cm3), en volum,  és igual a 1 ml, de capacitat
  • 1 cm3, o 1 ml,  equivalen a 1g en pes.
  • 1 litre (1 l ) és igual a 1000 cc (cm3) o 1000 ml  
  • 1 litre d’aigua pesa 1 kg.

Líquids:

Mesures de tasses, bols i cullerades:

  • ½ tassa ……………………. 100 cm3 aprox. 
  • 1 tassa o bol ……………… 200-250  cm3  , o 200-250 ml
  • 2 tasses …………………….400 cm3 aprox. 
  • 5 tasses ……………………1 l (litre)
  • 1 got d’aigua ………………200 ml (mil.lilitres)
  • 1 got dels de vi……………100 ml 
  • 1 cullerada ………………. 15 ml
  • 1 copa de conyac ………..40-50 ml 
  • 1 tasseta =…………………1 tassa de les de cafè 
  • Cullerada =………………..1 cullerada sopera : 15 ml
  • Culleradeta =……………..1 cullerada de postres:  5 ml
  • Culleradeta de moka……1 culleradeta de les del cafè 
  • 3 culleradetes d’aigua….1 cullerada 
  • 7 cullerades soperes……100 ml, aprox = 1 decilitre 

Mesures de pes:

Una tassa de les de cafè de: 

  • Arròs =…………………    75 g (grams)
  • Sucre =………………….. 75 g 
  • Farina =…………………. 60 g
  • Pa ratllat =……………… 50 g 
  • Formatge ratllat =………50 g
Una tassa: 
  • Arròs …………………… . 200 g 
  • Farina……………………..120-130 g
  • Sucre………………………190-200 g
  • Sucre morè………………160 g
  • Galetes mòltes ……….. 100 g
  • Nous mòltes ……………. 80 g
  • Nous en trossos ………. 100 g 
  • Pa ratllat ………………. 100 g 
  • Panses de raïm ……….. 160 g
  • Polpa de tomàquet ….. 180 g
  • Maicena o sèmola ……. 130 g
  • Xocolata en pols ……… 100 g
  • Coco ratllat …………….. 80 g
  • Cacau en pols …………. 140 g
  • Oli…………………………190-200 g

Una cullerada sopera rasa de en g: 

  • Oli ………………………. 15 g
  • Arròs …………………… 20 g
  • Sucre …………………… 15 g
  • Sucre glas ………… .….13 g
  • Cafè  …………………… 12 g 
  • Farina =………………… 14 g
  • Llet =……………………. 17 g
  • Llevat =………………. .. 10 g
  • Mantega =………………. 15 g
  • Melmelada =……………. 20 g
  • Mel =……………………. 10 g
  • Nata líquida =…………..20 g
  • Pa ratllat =……………… 15 g
  • Julivert o qualsevol altra herba picada = 10 gr
  • Formatge ratllat =……………. 15 gr
  • Sal =…………………….. 15 gr

Una culleradeta de postre rasa de en g: 

  • Sucre ………….. 3-4 g
  • Mantega………….. 6-8 g
Un ou:
  • petit ………… 50 g
  • mitjà ………… 55-60 g
  • gran …………+ de 65 g
  • 1 unça ……… 30,5 g
  • 1 lliura …….. 490 g

Les mesures anglosaxones:

Als  països anglosajons se solen expressar les mesures de volum en tasses (cups) , cullerades (Tbsp) , culleradetes (tsp) i unces líquides (fl oz).  Aquí teniu les equivalències en el sistema internacional d’aquestes mesures:

Tablas de conversión de medidas que se usan en cocina

Tablas de conversión de medidas que se usan en cocina

Tablas de conversión de medidas que se usan en cocina

Tablas de conversión de unidades que se usan en cocina

Tablas de conversión de unidades que se usan en cocinaTablas de conversión de unidades que se usan en cocinaTablas de conversión de unidades que se usan en cocina

Lliures i unces. Equivalències en pes:

Tablas de conversión de unidades que se usan en cocina

També et pot interessar

Deixa un comentari / Leave a Comment