Pastís de figues

15 de setembre de 2013
Pastís de figues

A tocar de casa tenim una figuera, immensa:  a l’estiu dóna una magnífica ombra que ens permet sortir al jardí les hores de calor ( a l’ombra de la figuera...) i al setembre, ens inunda l’entrada de figues, perquè n’hi ha tantes que no donem abast a collir-les…

Amb tanta fruita, ahir vaig decidir provar alguna recepta per aprofitar-la, i vaig trobar un pastis en el llibre “La gran enciclopedia de la fruta”, el pastis de figues amb pasta filo..
El pastís inclou un farcit de figues i una crema que es torna esponjosa en coure, i la veritat és que me’n va sobrar, de crema; per no llençar-la, vaig fer també uns pastissets individuals, i un altre sense la pasta filo, només amb la massa i rodanxes de figues..que va resultar l’elaboració més bona.

Ingredients per a 6-8 racions:

  • 5 fulls de pasta filo, ja descongelada;
  • 8 0 10 figues fresques;
  • 25 g de mantega, fosa al microones;
  • 75 g de farina;
  • 75 g de sucre;
  • 4 ous;
  • 250 ml de crema de llet;
  • sucre en pols, per a decorar;
  • mitja branca de vainilla;
  • pell de llimona o de llima.
 

Elaboració:
Preescalfar el forn a 190ºC; amb un pinzell, untar de mantega fosa una safata d’anar al forn , i també les làmines de pasta filo, per una cara; posar les 5 làmines una damunt de l’altra, i cobrir la base i els laterals de la safata; retallar la pasta sobrant.
Tallar les figues a talls ( jo en vaig fer 3 talls de cada meitat), i cobrir tot l’interior de la pasta filo, intercalant-los per a que quedin més o menys verticals.

    

Apart, preparar la crema: tamisar la farina i barrejar-la amb el sucre en un bol; afegir els ous, una part de la crema de llet i barrejar fins que quedi una crema homogènia; incorporar les llavors de l’interior de la branca de vainilla i la ratlladura de llimona o llima ( jo en vaig posar de les dues), i acabar de barrejar també la resta de la crema de llet. Posar aquesta crema entre les figues, deixant que aquestes sobresurtin una mica. El pastís és cou millor si no és massa profund.
Coure al forn entre tres quarts i una hora, fins que estigui daurat. Treure i deixar temperar; treure del motlle i acabar amb uns quants gallons de figues fresques; finalment espolvorejar amb el sucre en pols.

    

En el llibre es proposa acompanyar-lo amb iogurt grec o nata, però jo he preferit no posar-ne, ja que és molt calòric.

 

Per a fer els pastissets, es pot posar una mica de pasta filo en uns motlles cilíndrics, i tirar-hi la crema dins; afegir uns quants talls de figues, i coure també al forn; a mitja cocció, quan comença a quallar, es pot afegir algun tall més per tal que sobresurtin les figues; deixar refredar abans de desemmotllar, i decorar també amb un tall de figa fresc, per donar color.

   
   

El pastis sense la pasta filo es pot fer en un motlle o safata circular: enlloc de posar gallons, fer rodanxes amb les figues i cobrir l’interior amb dues o tres capes;

Afegir la crema fins quasi cobrir les rodanxes superiors, i coure al forn igualment. Aquest és el que va sortir més saborós..

 

   

 

També et pot interessar

1 comentari

Chus Castro 16 de setembre de 2013 - 8:14 pm

Insuperable! Les figues m'encanten i, amb aquesta elaboració, el resultat ha de ser brutal.

Reply

Deixa un comentari / Leave a Comment