Gelea de codonys…i codonyat

16 d'octubre de 2016
Gelea de codonys…i codonyat

Gelea de codonys i codonyat

Imprimir

INGREDIENTS

  • 4 codonys;
  • 1kg de sucre;
  • mitja branca de vainilla;
  • 1 llimona;
  • aigua.

ELABORACIÓ

Netejar la pell dels codonys per tal de treure el borrissol, i rentar be.  A continuació els pelem i traiem els cors. Les pells i els cors els utilitzarem per a fer la gelea, i reservarem la carn per a fer confitura o codonyat.

Posem les pells i els cors en una cassola, i afegim aigua tot just fins a cobrir-los. Els coem durant una mitja hora, fins que  stiguin ben tous. Colem amb un colador fi, per tal d’obtenir  l’aigua de la cocció ben neta. Si convé,  podem filtrar amb un drap  o un colador de cotó. Tirem les restes de la pell i els cors.
A continuació mesurem el volum de l’aigua de la cocció, i hi afegim la meitat del pes de sucre. Tornem a posar al foc en una cassola, primer a foc lent per a que el sucre es dissolgui, i després passant a foc una mica més fort. Deixem bullir una bona estona per tal que vagi evaporant el líquid i vagi espessint. A mitja cocció afegim mitja branca de vainilla. Retirem del foc  uan la consistència sigui a “punt de bola”: si posem una petita quantitat de la mescla en aigua freda, es forma una bola tova. També cal observar el color: es torna daurat vermellós.

I ja la podem posar en pots que es puguin tancar i esterilitzar. En omplir-los, la mescla serà molt líquida, però espessa en  refredar. Hauria de tenir consistència de gelea.

El codonyat
Si voleu fer codonyat, poseu la carn dels codonys en un pot i cobrim amb aigua. Coem una estona fins que el codony sigui  tou, i el treiem de l’aigua. Pesem el codony, i el posem en un pot o cassola alts, que puguin anar al foc. Afegim sucre en una proporció de 750 g per kg de codony, i posem al foc suau, i unes gotes de suc de llimona.

Cal anar remenant contínuament, mentre la polpa del codony es va desfent i es va barrejant amb el sucre que caramel.litza, prenent un color vermellós. Vigileu perquè en escalfar-se i bullir comença a esquitxar molt, i la mescla és extremadament calenta. Retirem del foc quan agafi consistència molt espessa, que quasi se separa de les parets de la cassola. Posem en uns motlles o en pots amb boca molt ampla. Quan refreda es torna sòlid i es pot tallar.

NOTES

Guardeu a la nevera; degut a la gran quantitat de sucre, dura molts dies.

També et pot interessar

Deixa un comentari / Leave a Comment