Favetes amb calamarsons

Aquesta recepta de favetes amb calamarsons que he preparat avui es fa amb el calamar, enlloc de cuinar-les amb la clàssica llangonissa o butifarra. La combinació d’una llegum amb els calamarsons és prou utilitzada, i dona un sabor molt interessant, i si l’acompanyem amb unes espècies, millor.

Les faves són les llavors d’una antiga planta, l’espècie Vicia faba, llegum que es conrea des de temps immemorials a la Mediterrània; en general en trobarem a les botigues a la primavera, entre l’abril i el juny, encara que actualment en podem trobar en altres èpoques de l’any, ja que també es conrea en hivernacles. No se sap segur l’origen, entre asiàtic i africà, però es cultiva per les nostres terres des de fa uns milers d’anys.

Els seus components nutricionals son sucres complexos, proteïnes, fibra, vitamines del grup B i diversos minerals. Tenen també propietats antioxidants, entre altres beneficis. Trobareu més informació a Wikipèdia.

A la nostra cuina, les faves sempre hi han estat presents en algunes elaboracions tradicionals, com les nostres faves a la catalana, que a mi personalment m’encanten, i que cuinem quan és temporada de collita, o les faves amb menta, delicioses..

I si us voleu acompanyar d’una mica de música, podeu escoltar L’Asguilando, de Maria del Mar Bonet i Al Tall, del disc Cançons De La Nostra Mediterrània .

Ingredients de les favetes amb calamarsons ( per a 4 persones)

  • 500 g de faves tendres o de favetes.
  • 400 g de calamarsons
  • 1 ceba tendra petita
  • oli d’oliva
  • pebre roig
  • timó o romer
  • sal
  • 2 patates d’una varietat consistent

Elaboració:

Prepararem en primer lloc les patates, pelant-les i fent-ne boletes o cubs no massa petits. Les bullim durant uns minuts, fins que estiguin cuites però consistents, i les reservem.

A continuació, i en una paella, coem les favetes amb oli d’oliva , durant uns minuts; afegim tot seguit els calamarsons tallats a talls no massa petits, i continuem coent uns minuts més; salem i afegim les patates; coem 2 minuts més i abans de retirar-ho del foc hi posem uns fils de ceba tendra laminada.

Abans que es refredi, acompanyem amb un oli d’oliva macerat una bona estona amb les herbes i un polsim de pebre roig.

Servir calent.

Imprimir
Comensals: 4 Temps preparació: Temps cocció:

INGREDIENTS

  • 500 g de faves tendres o de favetes.
  • 400 g de calamarsons
  • 1 ceba tendra petita
  • oli d'oliva
  • pebre roig
  • timó o romer
  • sal
  • 2 patates d'una varietat consistent

ELABORACIÓ

Prepararem en primer lloc les patates, pelant-les i fent-ne boletes o cubs no massa petits. Les bullim durant uns minuts, fins que estiguin cuites però consistents, i les reservem.

A continuació, i en una paella, coem les favetes amb oli d’oliva , durant uns minuts; afegim tot seguit els calamarsons tallats a talls no massa petits, i continuem coent uns minuts més; salem i afegim les patates; coem 2 minuts més i abans de retirar-ho del foc hi posem uns fils de ceba tendra laminada.

Abans que es refredi, acompanyem amb un oli d’oliva macerat una bona estona amb les herbes i un polsim de pebre roig.

Servir calent.

NOTES

Es pot congelar o guardar a la nevera uns dies, si no es consumeix tot.

També et pot interessar