La recepta dels ffrexols és molt senzilla: es mesclen herbes aromàtiques picades amb aigua, s’afegeix farina i es cou la massa obtinguda de la mateixa manera que les creps actuals. El resultat és un ffrèxol molt aromàtic, que es cobreix amb sucre o amb mel, i se serveix com a plat final d’un àpat…les herbes aromàtiques, molt utilitzades en l’època medieval, servien també per a facilitar la digestió del menjar.
La recepta original del Sent Soví és de 1340. Jo l’he fet en forma de filoas, com una crep, i afegint a les herbes indicades el romaní..
I heu ací la recepta.
Si vols ffer frexols, se ffa axí:
Prim (1) sàlvia e menta e ysop e sagurida e ruda e jurvert e ffanol e moritort e celiandre e comí tendre e matafaluga (2) e altres bones erbes, de cascuna segons què’t serà semblant; e piqua-les totes encemps ffort he règeu. Puys ages fferina blanqua bé pessada (3), e destrempe’n les erbes ab aygua, e fé’n resoles“
(1) Prim: pren
(2) Les herbes són: sàlvia, menta, isop, sajolida (sagurida) , ruda, julivert, fonoll (ffanol), crèixens (moritort), celiandre, comí tendre i matafaluga, e altres bones herbes.
(3) “pessada”: passada pel sedàs, espolvorejada.
“Si vols ffer resoles de paste […] se ffa axí:
ages del grex qui’s ffa del porc dols (4), que sia bel e net, e mit-ne en una paella ben neta. E aprés ages pasta levada forment (5), e destrempa-la ab un hou en un morter […] et mit-ne en una paella ab poc ffoch, e leva-la adés adés (6) del ffoc, e gira-les a cap d’una pessa; e cou-les-hi ab poc ffoc entrò que sien cuites. Aprés trau-les de aquí, e mit-les ab un bel tellador. E mit-hi molt sucre blanc dejús e desús (7), e done-les hom com pus calent tot hom a la ffi del menjar.
(4) porc dolç: porc, referència a la llar de porc
(5) pasta levada : pasta fermentada per acció del llevat; forment: fortament.
(6) adés adés: de tant en tant
(7) dejús e desús: damunt i davall.
3 comentaris
Ostres! t'acabo de descobrir i m'interessa molt la cuina medieval! Ja tens nova seguidora, a partir d'ara no me'n perdo ni una. Sóc la Cinta del Trossets de cuina! petons
As the admin of this web site is working, no doubt very rapidly it will be famous, due to its quality contents.
Nice post. I study one thing more difficult on completely different blogs everyday. bfakbaaebcfe