Coques a la cassola

21 de Gener de 2012
Coques a la cassola
 Les coques a la cassola, aurelletes o orelletes són dolços de pasta, plana i rodona, fregits i ensucrats, típics de moltes festes i de diverses comarques catalanes, entre ells les terres del Segrià. Al meu poble es diuen coques a la cassola, i es fan per les festes majors, en aquest cas a la festa major de Sant Sebastià.
Nosaltres intentem que ens quedin molt fines, com de cristall, encara que aquest any ens han quedat més petites del que és habitual a casa.

Ingredients per a 20 coques

  • 4 ous
  • 1 kg de farina
  • 80-100 g de sucre
  • mig vas d’oli
  • mig vas d’estomacal i anís
  • essència de llimona
  • una cullerada de matafaluga bullida en 50 g de llet
  • 1/2 paquet de llevat barrejat en 1/4 de vas d’aigua calenta
  • una mica de sal
  • uns 1 o1,5 litres d’oli de gira-sol per coure

Preparació

Batre els ous amb el sucre i una mica de sal. Afegir-hi el licor, l’oli, la llet amb matafaluga, -colada- i l’essència de llimona. Barrejar bé i tirar-hi la farina poc a poc, mentre es va pastant. Quan la pasta no s’enganxi a les mans afegir el vas d’aigua amb el llevat.

A continuació fer boles amb la pasta; treballar-les una mica i posar-les sobre un drap enfarinat, procurant que no es toquin. Tapar amb un altre drap i una manta. Deixar reposar en un lloc calent unes 5 o 6 hores perquè augmentin el volum.

.

Passat aquest temps, posar una paella plana al foc amb molt oli.  S’estira una de les coques, primer amb un rodet o botella, i després sobre el genoll -cobert amb un drap-; quan bulli l’oli s’hi tira la coca ben estirada, i quan està cuita per un costat, es gira amb dues forquilles i es cou l’altre costat. Es treu de la paella i es deixa escórrer bé. Tot seguit es posa sobre una safata i s’hi tira sucre per sobre. Continuar de la mateixa manera fins que totes les coques estiguin cuites. Es poden guardar durant molts dies.

.

També et pot interessar

3 comentaris

Receptes.cat 26 de Gener de 2012 - 12:24 pm

Espectaculars!

Rosa Tamarit 20 de Març de 2013 - 7:30 pm

L'explicació és fidelíssima, molt ben documentada! Recordo perfectament que les padrines, assegudes tot voltant un fogonet amb oli roent, estiraven la massa amb el genoll. I quina traça que tenien! Efectivament, és un dolç de festa major que cada casa ofereix als seus visitants. Felicitat pel blog.

imma 19 de Març de 2018 - 8:46 am

Igual com recordo a la mama i padrina fer les coques a la cacola per la festa major. Fa molt de temps que no n’he menjat! un dia d’aquests ho provare!!

Deixa un comentari / Leave a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada