La combinació de formatge gorgonzola amb pera és un clàssic de la cuina: contrasta el gust salat i picant del formatge amb la dolçor de la pera.
De fet és una variant de la clàssica combinació de formatge amb fruites, molt consumida en temps medieval. Ja en menjava el fill de Pere el Cerimoniós, Joan I el Caçador, que la considerava una menja ” delitable” . El rei Joan escrivia cartes a la seva amant, quan ella estiuejava a l’Arboç del Penedès, en les quals li encomanava àpats afrodisíacs. Entre aquestes cartes, n’hi ha una en què li demana que faci preparar al majordom «perdius, longanices, e formatge fonedor amb peres».
Aquesta menja es consumia també a França i Itàlia, d’on procedeix aquesta combinació del formatge italià gorgonzola amb peres.
És molt senzilla de preparar, i una mescla molt interessant de sabors.
Copa de Gorgonzola amb peres
ImprimirINGREDIENTS
- una pera
- 250 g de formatge gorgonzola
- 50 ml de crema de llet o de llet
- dues cullerades de sucre
- codonyat per decoració
ELABORACIÓ
- En primer lloc preparem la crema: barregem el gorgonzola tallat a trossets amb la crema de llet o la llet. Posem la mescla un moment al microones per a que es desfaci el formatge, vigilant que no es cogui.
- Apartem del microoones i acabem de barrejar be, fins que quedi una crema. També es pot fer amb una batedora.
- A continuació caramel.litzem la poma tallada una part a làmines i una part en forma de cubs petits. Quan sigui cuita, l’apartem i reservem.
Presentació:
Posem la crema en copes, fins a la meitat de cada copa. Afegim els cubs de pera deixant que s’enfonsin en la crema de gorgonzola. Acabem de posar les làmines de pera a sobre la crema, vigilant que aquestes no s’enfonsin.
Podem afegir una mica del caramel, i si en tenim, alguna pasta salada i uns trossets de codonyat.
Aquesta crema de formatge amb peres es pot fer com a aperitiu o com a primer plat, i l’hem volgut provar com a alternativa a la nostra crema de ceps de festa que causa sensació entre la família. Bon profit.