Caneló de pinya amb crema

13 de gener de 2013
Caneló de pinya amb crema

En aquest postre combina molt bé la pinya fresca- cremada amb sucre i licor-, amb un farcit de crema aromatitzat; el plat s’acaba amb una altra crema lleugera de pinya. És una variant de la típica recepta de crema catalana amb pinya.

Ingredients:

Pel caneló:

  • Una pinya fresca;
  • sucre;
  • whisky o rom;
  • suc de llimona;
  • una pala de cremar;

Per la crema de pinya:

  • la mateixa pinya del caneló;
  • 50 g de sucre;
  • 60 g d’aigua;

Per la crema del farcit:

  • 200 g de nata líquida;
  • 60 g de llet;
  • 40 g de sucre;
  • 3 rovells d’ou;
  • una branca de vainilla;
  • una branca de canyella;
  • gingebre;
  • midó per espessir;
En primer lloc es fa la crema del farcit:

Posar en un cassó la llet, la nata, el sucre, la vainilla i un parell de làmines de gingebre, i els rovells d’ou, desfets prèviament amb una mica de la mescla. Es recomanable fer-ho a bany maria, i cal remenar sense parar, per tal que no s’enganxi al fons ni es cremi; quan la crema ja no sigui freda, i abans que comenci a bullir, afegir una cullerada de midó prèviament desfet en una mica de llet tèbia; treure les branques de vainilla, la canyella i el gingebre, que ja hauran infusionat la crema, i continuar remenant fins que espessi; cal obtenir una crema quasi sòlida. Deixar refredar una estona, i després posar a la nevera per a que acabi d’agafar consistència.

A continuació, preparar els canelons de pinya:
Tallar les fulles verdes de la part superior de la pinya i guardar-les per a decorar ; pelar tota l’escorça de la pinya, per a que no quedin parts dures, i tirar-hi una mica de suc de llimona per a que no s’oxidi; a continuació, cal fer làmines fines de pinya, mitjançant un ganivet ben esmolat o una mandolina, de manera que es puguin cargolar en forma de caneló ( si es fan massa gruixudes, no es podrà fer ).
Es poden fer els talls transversalment -el caneló serà petit i de vores arrodonides-, o longitudinalment -tallar els marges per a que quedin rectangles, i sortiran més grans-. Cal fer dues làmines per persona.
Posar les làmines de pinya sobre una safata, de manera que quedin planes. Tornar a posar suc de llimona per evitar l’oxidació, i cobrir amb una bona quantitat de sucre. Deixar uns minuts.
Mentrestant, posar més de suc de llimona sobre la pinya que hagi sobrat, incloent els talls que hagin quedat malament i els trossos apartats en fer les làmines. Aquests trossos serviran per fer la crema de pinya.
Abans de continuar amb els canelons, prepararem la crema de pinya:

Mesclar 60 ml d’aigua i 50 g de sucre en un cassó, i ho posem al foc; deixar caramel·litzar suaument; apartar i esperar que refredi; a continuació posar el caramel en un pot de batedora, afegir la pinya restant tallada a trossos i triturar-ho be, fins que quedi una crema lleugera de pinya; si es creu convenient, es pot passar per un colador xinès.Reservar a la nevera en una gerreta, fins al moment de portar el plat a taula.

I continuem amb el caneló:

Posar la pala de cremar sucre a escalfar ; si es disposa d’un bufador de rebosteria, no cal la pala. Mentre la pala s’escalfa, posar la safata amb les làmines de pinya sota l’extractor de fums; tornar a afegir una capa de sucre sobre les làmines de sucre, i cremar-lo amb la pala o amb el bufador; a continuació, posar un raig de whisky o rom sobre les làmines, afegir més sucre i tornar a cremar; repetir l’operació fins que el sucre i el licor estiguin ben gratinats sobre les làmines de pinya; si el postre l’han de menjar els nens, cal vigilar amb la quantitat de licor, encara que en cremar-lo desaparegui la major part de l’alcohol que conté.

Quan la pala es refredi, tornar-la a escalfar, netejant-la prèviament amb un drap tipus sac, per a que no quedin zones cremades de color negre sobre la pinya. Cal obtenir làmines de pinya amb un gratinat daurat, no ennegrit.
Presentació del plat:
En primer lloc traiem la crema del farcit de la nevera i la deixem temperar.
Farem el caneló amb una làmina de pinya: cal plegar-la amb cura fent un cilindre, de forma que el sucre cremat quedi a fóra, i vigilant de no treure’l amb els dits; tancar-ho amb un escuradents decoratiu.
A continuació, farcir-lo amb la crema: es pot fer amb una mànega pastissera o amb una cullereta; cal que tot l’interior quedi farcit de crema i que aquesta no surti pels marges. Es recomana posar dos canelons per persona, en el plat que es portarà a taula ( jo només n’he posat un perquè no mengem massa…). Si en fer aquestes operacions ens cau el sucre cremat, es pot tornar a cremar afegint més sucre per sobre i tornant a cremar amb la pala o el bufador. Decorar amb fulles verdes que havíem guardat de la pinya.
Portar el plat a taula, i acabar amb la crema de pinya al voltant del caneló. Si el caneló encara és tebi, el gust és més acusat.
Aquestes postres son laborioses de preparar, però surten realment molt bones. Es una bona combinació de fruita fresca amb crema, ideal per un dia de festa..

També et pot interessar

3 comentaris

Dolça 13 de gener de 2013 - 7:40 pm

M'encanta!!!

PTNTS
Dolça

Reply
RC 14 de gener de 2013 - 7:36 pm

És una combinació de dues receptes diferents. Realment va quedar molt bona.

Reply
Joaquina 18 de gener de 2013 - 9:30 pm

Pinya i crema. Això triunfa segur. Molt bones postres. Petons,

Reply

Deixa un comentari / Leave a Comment